Contoh Surat Minta Maaf

Apabila anda berselisih faham antara sahabat,rakan sekerja,majikan atau kumpulan anda,meminta maaf secara terus bukanlah tindakan yang anda rasa  boleh lakukan dengan mudah,menulis surat permohonan maaf mungkin dapat meleraikan segala kesusutan anda.

Menulis surat meminta maaf bukanlah cara anda melarikan diri daripada menghadapi kenyataan,tetapi memberikan anda  dan sahabat anda memikirkan jalan terbaik menjernihkan keadaan.

 

Siti Nurain Fatimah Binti Awang Hat
……………….
……………….
……………….

Khalijah Bte Osman
…………………….
……………………..                                                                                                                                                                           25 Disember 2018

Ke hadapan Khalijah,

Berkenaan hari sabtu yang lalu di kampus,saya tidak sengaja mengkritik tentang bagaimana awak memakai tudung. Kritikan itu sebenarnya niat saya untuk membetulkan pemahaman awak tentang aurat seorang muslimin yang sejati. Saya rasakan awak seorang yang tabah,tetapi saya tidak menyangka kata-kata saya akan menyakitkan hati awak.

2. Saya ingin meminta maaf sekiranya awak terasa hati dengan kata-kata saya,saya tidak bermaksud begitu. Lain kali saya akan lebih bersopan jika ingin menegur sesiapa pun. Saya akan lebih berhati-hati apabila berbicara tentang soal ini dikelas saya nanti.

Sekian,terima kasih.

Yang Ikhlas

………………………
(Siti Nurain Fatimah Binti. Awang Hat)
Pensyarah

 

Speak Your Mind

*