Contoh Memo

Ia kenali sebagai notis peringatan ,memo bertindak sebagai surat rasmi yang  digunakan kerap didalam persekitaran pejabat amnya. Ia berperanan memaparkan maklumat  kepada pekerja tentang perubahan masa,waktu mesyuarat ,tempat yang diiktirafkan penting bagi sesebuah organisasi.

1. Contoh Memo Perpisahan Staff

Wah Chean ZYX Sdn.Bhd
…………………

Memo Rasmi

Kepada     :  Semua Staff
Daripada :  En. Wah Chean
Tarikh      :  17 Oktober 2011
Perkara    :  Majlis Perpisahan

Adalah dimaklumkan kepada semua bahawa upacara majlis perpisahan En.Chui Boon He akan diadakan pada 11 p.m 17 oktober 2011. Semua yang terlibat diminta hadir ke upacara tersebut.

2. Contoh Memo Mesyuarat

PremCay55 XYZ Sdn.Bhd
…………………

Memo Rasmi

Kepada    :   Semua Team Leader
Daripada :  En Prem Vasekhar
Tarikh      :  24 Februaru 1997
Perkara    :  Mesyuarat Langkah-langkah Memaksimakan Keuntungan

Adalah dimaklumkan kepada semua team leader bahawa pihak pengurusan telah memutuskan untuk mengadakan mesyuarat pada jam 11 a.m 15 Januari, 1998. Agenda mesyuarat ialah untuk berbincang tentang langkah-langkah memaksimakan  pengeluaran (output) secara maksimun untuk  mengatasi persaingan di peringkat angtarabangsa.

2.  Pihak pengurusan meminta anda semua untuk mengetengahkan idea dan rancangan  untuk syarikat dan peningkatan kumpulan. Pihak pengurusan juga ingin mengingatkan ketua kumpulan untuk menyerahkan laporan tentang pengeluaran dan servis oleh kumpulan pada bulan yang lepas.

 

 

Speak Your Mind

*