Bagaimana Mengarap Resume Sekiranya Anda Tiada Pengalaman Kerja Yang Berkaitan

Anda membuka helaian akhbar harian , tiba-tiba anda terlihat satu ruangan dimana jawatan kosong untuk jawatan yang anda inginkan telah dibuka – anda sangat gembira dan excited.  Cuma ada satu masalah .  Anda langsung tidak mempunyai pengalaman kerja yang berkaitan  dengan jawatan tersebut. Anda mungkin antra meraka yang ingin beralih kerjaya atau graduan baru,jadi apakah alasan yang boleh anda letakkan didalam resume yang dapat membantu anda kelihatan pro dan layak.

Jangan takut – Terdapat beberapa perkara yang boleh anda formatkan resume menjadi setanding dengan meraka yang berpengalaman.

1. Kemahiran pindah milik [TRANSFERABLE SKILLS] dan Releven

Setiap mulanya resume akan disertakan dengan pengalaman kerja yang berkaitan(atau pendidikan dan diikuti dengan pengalaman kerja). Satu masalah yang anda hadapi adalah kekurangan pengalaman kerja ,jadi gantikan pengalaman kerja dengan relevan atau kemahiran tranferable skill anda . Rahsia Resume Untuk Anda 

Jangan pening ,anda tahu  skop tugas jawatan tersebut jadi gunakan kemahiran anda untuk mengait semua kemahiran yang anda perolehi sewaktu diuniversiti ,sekolah dan masukkan didalam rumusan penyataan resume .

2. Program Akademik Yang Berkaitan

Berkaitan dengan Projek akademik atau program  yang anda jalankan ketika pengajian adalah penting untuk diusulkan sekali didalam ruangan khusus seperti  pengalaman kerja. Sama juga dengan program sampingan yang anda jalankan sewaktu diluar masa sekolah . Selagi anda melabelkan ia projek kerja,tidak ada salahnya  untuk anda meletakknya didalam resume.

Caranya adalah melabelkan ruangan contohnya  “Program Yang Terlibat”  anda akan menulis ruangan seperti pengalaman kerja ,fikirkan tenteng aktiviti yang dijalankan dan apakan bantuan yang anda salurkan untuk mencapai objektif program itu. Seperti bagaimana anda secara sukarela menghulurkan bantuan dan dengan aktiviti ini meningkatkan kesedaran anda tentang matlamat baru – pengalaman seperti ini adalah sokongan kuat untuk resume anda.

3.Surat Iringan Yang Pro

Baiklah surat iringan biasanya digunakan  untuk pelbagai tujuan antaranya untuk memohon pekerjaan,resume dan cover letter biasanya adalah gabungan yang kuat . Ia adalah peluang terbaik dan connection yang dapat membantu menggurangkan jurang antara kehendak syarikat dan kemahiran yang telah anda bina sepanjang kerjaya anda.

Jelaskan disini bagaimana latar belakang anda yang tidak berkaitan akan menjadi satu aset kepada meraka kelak – setelah meraka memahami dengan jelas tentang diri anda ,ia mungkin menjadi satu alasan untuk mengaji anda.

Dengan era terkini ,agak sukar graduan baru untuk memecahkan tradisi syarikat-syarikat besar untuk mengaji graduan baru berbekalkan pengalaman kerja yang sedikit  – kuncinya disini ialah bermain dengan isi kandungan yang mantap . Rahsia Resume Untuk Anda 

Speak Your Mind

*

%d bloggers like this: